Institute of Classical Architecture & Art

Awards & Prizes

-

2007 Shutze Award Winners

With the Shutze Award, the Southeast Chapter initiated the ICA&CA’s first chapter awards program. The awards are named for the Atlanta architect Philip Shutze, the first Arthur Ross Award winner in 1982. The awards jury included Anne Fairfax, partner with Fairfax & Sammons Architects and Board Chair of the Institute of Classical Architecture & Classical America; David Morton, Senior Editor at Rizzoli International Publications and 2006 winner of the Henry Hope Reed Medal awarded by the Richard Driehaus Foundation; and Jude Leblanc, partner in Leblanc/Crooks and Associate Professor, Architecture Program, Georgia Institute of Technology. The jury was impressed with the quality and breadth of the work in the Southeast. We are pleased to announce the winners of the first Shutze Awards were: International Fine Art Conservation Studios Inc., A Classical Studio, Historical Concepts, Harrison Design Associates, Pak Heydt & Associates, NCG Architects, and Norman Davenport Askins, Architect.

The awards were presented on February 24th, 2007 at a formal event held at the Philip Shutze designed Academy of Medicine in Atlanta, and attended by over 200 guests. Sponsors for the evening were: The Westye Group, Marvin Windows and Doors, Vintage Timberworks, and Ludowici Roof Tile. The awards program will be an annual chapter event.

International Fine Art Conservation Studios Inc.

International Fine Art Conservation Studios Inc.

IFACS undertakes all aspects of conservation and restoration of easel paintings, murals, frescos, ornamental plasterwork, interior and exterior decorative painting, and the execution of modern interior designs. IFACS can provide surveys, spectrophotometer readings of paint colors, scientific and technical analysis of surfaces and finishings. Line item budgets for conservation or restoration projects as well as estimates and time schedules can be prepared.

Carollton School Reading Room

Reading Room IFACS designed and executed the trompe l’oeil design for the new library reading room ceiling at Carrollton School of the Sacred Heart, Miami, Florida. The ceiling was 16’0” high and 1,350 sq.ft. in area. It took 6 craftsmen approximately 1500 hours to execute the design. The purpose was to integrate the new trompe l’oeil library ceiling within the 1918 ‘El Jardin’ campus as a integral element, providing a transition between the historic interiors and the new ‘high-tech’ Library and Science building. IFACS work commenced in August 2006, and was substantially complete on the 18th of December, 2006. The building was handed over to the client by the General Contractor on the 16th of January, 2007. The work was executed by an IFACS team consisting of Mary Aldrich, Senior Project Manager, Andrew Compton, Project Director, with Cornelia Moree, Tracy Raxter, Tom Jordan and Caleb McCuller. Geoffrey Steward, C.E.O, oversaw the project and worked closely with the client and with Mary Aldrich and the team.

A Classical Studio

Summer Cottage When Todd and Susan Peterson and their close friends Grant and Emily Williams decided to build a summer cottage together, they selected the Watersound community on the Florida’s gulf coast. Watersound has resurrected the Shingle style, which is native to the New England coast. The style was often referred to as the “seaside style” and was tailored to recreation and leisure activates. The design of this house was inspired by small summer cottages by architects John Calvin Stevens and William Emerson, as well as the Montauk Point homes by McKim, Mead, and White. This precedent along with the Watersound Guidelines allowed the designer to adapt the style for the Florida coast by implementing a simplified classical vocabulary, and by adding multiple porches and deep overhanging eaves with open rafter tails.

The Peterson-Williams beach house fronts both the boardwalk and the road. Its gambrel cross-gabled roof allows the house to address both sides of the corner. The front porch and the boardwalk porch lead into a large living room which opens into the kitchen and the dining room, where a comfortable banquet can be found. A small bedroom and bunkroom for the couples’ small children are tucked away on the main floor. Off the dining room, a screen porch with a cozy outdoor fireplace is ideal for enjoying a cool evening. The adjacent deck provides a convenient place for a cookout, as well as access to the guest suite above the garage. Two private master bedroom suites are located on the upper level for privacy. The stair hall leads up to the octagonal lantern above. The unique wood ceiling draws you up the spiral stairs. Once the top is reached, beautiful views of the gulf coast are the reward.

Harrison Design Associates

Harrison Design Associates Founded in 1991, award-winning Harrison Design Associates has offices in Atlanta, GA, St. Simons Island, GA Santa Barbara, CA, and Beverly Hills, CA. Led by principals William H. (Bill) Harrison, AIA, Gregory L. (Greg) Palmer, AIA and Anthony (Tony) P. Spann, the team of more than 75 architects and designers specializes in the design of high-end custom residential homes, town homes and specialty commercial projects.

Without a rich history of late nineteenth and early twentieth century townhouse architecture upon which to draw, the design team performed extensive research in order to determine the most appropriate architectural heritage for a 20-acre redevelopment within Atlanta’s historic Inman Park neighborhood. A careful review of historical residential and commercial designs revealed that a colloquial Italianate vernacular was common to the City’s historic architectural palette. In the late 1800s and early 1900s, Southerners did not have money to build in the more ornate Italianate styles seen in the North, and as a result created a ‘softer’ Southern adaptation of the style. Although the Italianate style was not present in Inman Park, Atlanta’s Urban Design Commission and an active neighborhood association were supportive of the design direction and made an exception allowing the project to proceed as envisioned. Once approved, the team set out to produce a building with a recognizable historical style that also achieves the essential synergy between the structure, the street, nature, and human scale that was common in architecture and planning before the automobile.

A bracketed entablature over a restrained façade emphasizes the building rather than the individual units. The building’s wood frame construction is clad in a brick veneer, selected to provide historic relevance and to relate to the existing buildings in the neighborhood. Flat roofs with a combination of corbelled parapets and stepped brick parapets are design elements that reflect the Italianate period. Segmental arches, historic muntin patterns, columned porticos and false brick window infills add to overall authenticity and appeal. Careful attention to the finished floor elevation and its relationship to the street assist in providing urban privacy. Garages are located on a service alley at the rear to preserve the integrity of the front façade. The use of light wells, wrought iron and small landscaped yards also establishes separation between the structure and the sidewalk. The resulting project sets a new precedent for historically influenced townhouse design within Atlanta.

Historical Concepts

With a diverse body of working spanning a quarter-century, Historical Concepts embraces a design philosophy rooted in the time-honored practices of traditional architecture and planning. Now a multi-discipline partnership, the firm offers residential architecture, commercial architecture and land planning services to quality-minded clients. By following timeless design principles and utilizing the synergy of an experienced and energetic team, Historical Concepts is known for creating new homes, buildings and communities that appear as if they have been an authentic part of the landscape for generations.

PALMETTO BLUFF CHAPEL

Palmetto Bluff Chapel Located on a pristine sea island, this chapel is perched on the shores of the May River and stands watch over a historically inspired village. The chapel, along with the other village buildings designed by Historical Concepts, was also recognized by the Congress for the New Urbanism as the recipient of a 2006 Charter Award.

Influenced by historic places of worship that dot the South Carolina coast, the chapel is intimate in scale. Simple but well-crafted interiors focus on the activities within the building instead of on the building itself. Traditional triple hung windows, shutters, and pocket screen doors, allow coastal breezes and the scents and sounds of nature to become part of the interior experience. Restrained detailing of natural wood floors, walls, ceiling and pews provide for an intimate ambiance, and a large nave window behind the pulpit cradles a view of the marshes and May River beyond.

Modest exterior detailing reflects upon the craftsmanship of shipbuilders and timber wrights, trades that dominated the coastal communities of the South from the 1700s until the early 20th century. Materials such as white washed wood, copper roofing and hand molded brick will allow the building to age gracefully as an enduring icon of the village.

Pak Heydt & Associates, LLC

Pak Heydt & Associates specializes in traditional and classical architecture with a modern sensibility. The work of Pak Heydt is characterized by fine craftsmanship and exceptional attention to detail.

EDWARDIAN MANOR

Edwardian Manor Situated on a secluded, wooded lot overlooking the Atlanta skyline, this Edwardian country house was inspired by the work of Sir Edwin Lutyens. The formal and symmetrical front elevation is detailed with bold, classical profiles based on precedents from the early Italian Renaissance. The architectural theme of the rear façade is less formal in nature due to its playful and rambling forms. The one-room deep house is designed to fill each room with natural light and integrate the house into the landscape in the style of Lutyens. The primary achievement of this home is the impeccable attention to detail both in the academic approach of creative problem solving and the superior craftsmanship. On the exterior, this accomplishment is evident in the use of fine materials such as the woodmould brick, which sets off the bold limestone detailing. On the interior, details including wrought iron, built-ins, and millwork are used to resolve design challenges and create seemingly effortless transitions.

NCG Architects, Inc.

In 1971, a group of friends started a firm to share their passion for architecture. Their diverse talents established a philosophy of creating timeless destinations in which to live, work, and play. In the late 1990’s, the strongest talents of Nichols Carter Grant evolved into the current leadership of NCG Architects Inc. The firm’s history remains the foundation of our practice. We understand the relationship between design, budget, and the overall effects of owner satisfaction. Regardless of size and scope, an architectural solution must satisfy the physical and aesthetic requirements of the client and the project. Our greatest achievements have resulted from harmonious relationships with clients who are active participants in the design process.

VILLA SPORAVALLE (THE DWYER RESIDENCE)

Villa Sporavalle Dramatically sited on a wooded hillside lot, “Villa Sopravalle” was designed to recall the character of a Tuscan villa. This private residence is finished in stucco over concrete block, with cast stone and stucco detailing and a clay tile roof. The simple Italian character of the elevation represents an original combination of elements borrowed from actual villas. There is a hierarchy of detailing on the façade related to the various levels. The owner’s program included garages for four cars in addition to a porte cochère and parking court. The resulting parking wing was designed to resemble a stable or service block,

The visitor can enter through wrought iron gates on the lower level or ascend the balustraded staircase to the main front door. A sculpted cartouche with the owner’s family crest crowns the front door surround. The hardware on the shutters and front door are of Italian manufacture. The foyer has a double groin vaulted ceiling opening axially through the doors of the house to a pool and water feature beyond. Other special ceilings include the great room, which is composed of reclaimed beams and carved brackets, the dining room, which has a barrel vault, and the living room, which has a coffered design with applied moulding patterns in the compartments.

Some interior items of note are stone mantels of various scales, special plaster finishes in several rooms, and many custom light fixtures. The owner was very involved in the selection of interior cabinetry, finishes, and details. For instance, the island in the kitchen has a top made of a patchwork of riveted sheet copper coated in a clear resin finish. The floors in much of the main level are random width reclaimed chestnut cut from beams from an old factory. The window of one bathroom is hand made with leaded glass roundels. The owners travel extensively and enjoy furnishing the villa with Italian antiques and decorative finds from their trips.

Norman Askins Architect

Norman Davenport Askins firm in Atlanta is devoted to residential design, restoration and additions to historic buildings. In 1977, Mr. Askins established his own architectural practice in Atlanta, Georgia. The scope of work has ranged from small additions and vacation cottages to large estates and plantations. He is known for the exacting quality and authenticity of his details.